KENYATAAN DATA PRIVASI DI MEDIA SOSIAL

KENYATAAN DATA PRIVASI DI MEDIA SOSIAL

terima kasih di atas minat anda terhadap laman sosial media dan juga syarikat kami.

Perlindungan bagi sebarang maklumat peribadi yang dikumpul, di proses and digunakan semasa anda melayari laman sosial media kami adalah sangat penting buat kami. Data anda dilindungi selaras dengan kehendak undang-undang. Anda boleh mendapatkan pernyataan privasi data am ini di sini:
[https://my.edag.com/en/group-site/data-privacy]

I.     Nama dan Alamat Pengawal Data

Pengendali Portal Media Sosial adalah Pengawal bersama dengan Pengawal yang tertera di bawah bersesuaian dengan Art. 26 dari (General Data Protection Regulation "GDPR"), undang-undang perlindungan data nasional lain dari negara anggota EU dan Switzerland dan peraturan lain yang berkaitan dengan perlindungan data. Kami saat ini tidak diwajibkan untuk mendaftar di bawah Undang-Undang Perlindungan Data Peribadi 2010 (PDPA) tetapi akan mematuhi praktik terbaik perlindungan data dan undang-undang yang relevan di Malaysia ("perundangan perlindungan data yang terpakai"):

EDAG Holding Sdn. Bhd.
Unit 2.2, Level 2, Block E, Dataran PHB, Saujana Resort
Seksyen U2, 40150 Shah Alam
Malaysia

Tel.: +603-7846 5595

E-mel: thomas.foeller(at)edag.com.my
Web: my.edag.com

Orang yang Bertanggungjawab: Thomas Föller, Managing Director

EDAG Engineering Group AG
Schlossgasse 2
9320 Arbon
Schweiz

Tel.: +49 661 6000-0
Fax: +49 661 6000-223

E-Mail: info@edag.com
Website: www.edag.com

II.   Maklumat Pemprosesan Data Am

Penggunaan Am Undang-Undang Malaysia

Kami saat ini tidak diwajibkan secara sah untuk mendaftar di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (PDPA) tetapi akan mematuhi semua undang-undang Malaysia yang berkaitan dan berkuatkuasa sekarang. Semua data tidak dikumpulkan, disimpan atau dihasilkan semula di Malaysia. Semua data dikumpulkan oleh Rangkaian Sosial masing-masing dan dikenakan undang-undang yang berkaitan di mana Rangkaian Sosial berada.

  1. Pemprosesan data melalui Rangkaian Sosial

    Kami mengekalkan profil yang boleh diakses oleh orang ramai di rangkaian sosial. Rangkaian sosial seperti Facebook, Instagram, dan lain-lain biasanya dapat menganalisis tingkah laku pengguna secara komprehensif jika anda melayari laman web mereka atau laman web dengan kandungan media sosial bersepadu (seperti butang Suka atau sepanduk iklan). Mengunjungi media sosial kami akan mencetuskan banyak operasi pemprosesan yang berkaitan dengan perlindungan data.

    Facebook: https://de-de.facebook.com/EDAGGroup/
    Twitter:https://twitter.com/EDAGGroup
    YouTube: https://www.youtube.com/user/EDAGTV
    Instagram:https://www.instagram.com/EDAGGroup/
    LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/edaggroup/

    Sekiranya anda log masuk ke akaun media sosial anda dan melayari laman media sosial kami, pengendali portal media sosial boleh menetapkan lawatan ini ke akaun pengguna anda. Dalam keadaan tertentu, data peribadi anda mungkin dikumpulkan walaupun anda tidak log masuk atau tidak mempunyai akaun dengan portal media sosial tertentu. Dalam kes ini, data anda dikumpulkan, misalnya, melalui kuki yang tersimpan di peranti anda atau dengan merakam alamat IP anda.

    Dengan bantuan data yang dikumpulkan dengan cara ini, pengendali portal media sosial dapat membuat profil pengguna di mana pilihan dan minat anda disimpan. Dengan cara ini, iklan berdasarkan minat dapat dipaparkan kepada anda di dalam dan di luar portal media sosial. Sekiranya anda mempunyai akaun dengan rangkaian sosial, iklan berdasarkan minat dapat dipaparkan di semua peranti yang anda gunakan atau telah log masuk.

    Sebagai pengendali laman media sosial, kami hanya dapat melihat maklumat yang tersimpan di profil awam anda, dan ini hanya mungkin dilakukan sekiranya anda mempunyai profil tersebut dan log masuk ke laman web itu ketika anda mengakses laman media sosial kami. Sebagai tambahan, pengendali portal media sosial memberi kami statistik penggunaan tanpa nama, yang kami gunakan untuk meningkatkan pengalaman pengguna bagi orang yang mengunjungi laman media sosial kami. Kami tidak mempunyai akses ke atas data penggunaan yang dikumpulkan oleh pengendali portal media sosial untuk membuat statistik ini.

    Harap maklum bahawa kami tidak dapat mengesan atau mempengaruhi semua langkah pemprosesan di portal media sosial. Ini bermaksud, bergantung kepada penyedia, operasi pemprosesan lebih lanjut juga dapat dilakukan oleh pengendali portal media sosial. Oleh itu, kami mengesyorkan bahawa, jika anda mahu, anda harus menyekat operasi pemprosesan ini dengan membuat tetapan privasi yang sesuai dalam pengurusan keahlian anda di portal media sosial yang berkaitan. Perincian boleh didapati dalam syarat penggunaan dan peraturan perlindungan data portal media sosial (lihat di bawah).
     
  2. Tujuan dan asas undang-undang untuk memproses data peribadi

    Laman media sosial kami bertujuan untuk memastikan bahawa syarikat kami mempunyai kehadiran selengkap mungkin di Internet. Kami menggunakan laman media sosial untuk menarik perhatian terhadap perkhidmatan dan produk kami dan untuk menghubungi anda, baik sebagai pelawat dan pengguna halaman ini. Pengoperasian laman media sosial ini, termasuk pemprosesan data peribadi pengguna, berdasarkan pada kepentingan sah kami dalam cara maklumat dan interaksi yang kontemporari dan menyokong untuk dan dengan pengguna dan pelawat kami sesuai dengan Art. 6 para. 1 p. 1-poin f dari GDPR dan peruntukan serupa yang sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berlaku.

    Sekiranya anda menggunakan profil kami di rangkaian sosial untuk menghubungi kami (e.g. Dengan membuat artikel anda sendiri, bertindak balas terhadap salah satu artikel kami atau menghantar mesej peribadi kepada kami), data yang anda berikan kepada kami akan diproses oleh kami dengan tujuan untuk menghubungi anda . Sekiranya anda memberikan persetujuan anda, asas undang-undang untuk pemerolehan data adalah Art. 6 para. 1 p. 1-poin a GDPR, dan sebaliknya Art. 6 para. 1 p. 1-poin b dari GDPR dalam hal pelaksanaan kontrak dan ketentuan serupa sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berlaku.

    Proses analisis yang dimulakan oleh jaringan sosial mungkin didasarkan pada asas perundangan yang berbeza, yang harus ditentukan oleh operator jaringan sosial (misalnya persetujuan seperti yang ditentukan dalam Artikel 6 para. 1 p. 1-poin a GDPR dan peruntukan yang serupa menurut perundangan perlindungan data yang berlaku).
     
  3. Tanggungjawab Bersama dan Melaksanakan Hak

    Sebagai peraturan umum, jika anda mengunjungi salah satu laman media sosial kami, kami berkongsi tanggungjawab untuk operasi pemprosesan data yang dicetuskan semasa lawatan ini dengan pengendali platform media sosial. Sebagai peraturan umum, anda dapat menggunakan hak anda seperti yang ditentukan dalam poin V dasar privasi ini baik terhadap kami maupun terhadap pengendali portal media sosial masing-masing.

    Harap maklum bahawa walaupun kami berkongsi tanggungjawab dengan pengendali portal media sosial, kami tidak mempunyai pengaruh penuh terhadap prosedur pemprosesan data portal media sosial. Kemungkinan yang terbuka kepada kami banyak bergantung pada dasar korporat penyedia masing-masing. Maklumat lebih lanjut dapat dilihat dalam peraturan perlindungan data yang sesuai dari penyedia masing-masing (lihat di bawah).
     
  4. Penghapusan dan tempoh penyimpanan data

    Segala data yang dikumpulkan secara langsung oleh kami melalui laman media sosial akan dihapus dari sistem kami sebaik sahaja tujuan menyimpannya tidak lagi berlaku, atau anda meminta kami untuk menghapusnya atau membatalkan persetujuan anda untuk menyimpannya. Segala kuki yang tersimpan, akan kekal di peranti akhir anda sehingga anda menghapusnya. Peruntukan undang-undang mandatori - khususnya tempoh pengekalan berkanun - tetap tidak terjejas.

    Kami tidak mempunyai pengaruh terhadap tempoh penyimpanan data anda yang disimpan oleh pengendali rangkaian sosial untuk tujuan mereka sendiri. Untuk maklumat lebih lanjut, sila hubungi pengendali rangkaian sosial secara langsung (e.g. dalam pernyataan privasi data mereka, lihat di bawah).


IV.  Rangkaian Sosial secara Terperinci

 

  1. Facebook

    Kami mempunyai profil di Facebook. Penyedianya adalah Meta Platforms Ireland Limited, 4 Grand Canal Square, Dublin 2, Ireland. Facebook telah memberikan komitmen kepada kami bahawa Facebook akan memikul tanggungjawab di bawah GDPR untuk memproses data peribadi, untuk memenuhi semua kewajiban yang timbul dari GDPR dan peruntukan yang serupa sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berkenaan dengan data ini, dan untuk membuat intipati kewajipan ini tersedia untuk subjek data.

    Anda boleh menyesuaikan tetapan iklan anda sendiri di akaun pengguna anda. Untuk melakukan ini, klik pada pautan berikut dan log masuk: https://www.facebook.com/settings?tab=ads

    Perincian boleh didapati dalam pernyataan privasi data Facebook: https://www.facebook.com/about/privacy/update?ref=old_policy
  2. Twitter

    Kami menggunakan perkhidmatan pesanan ringkas Twitter. Penyedia adalah Twitter Inc., 1355 Market Street, Suite 900, San Francisco, CA 94103, USA. Twitter diperakui sesuai dengan EU-US Privacy Shield.

    Anda boleh mengubah tetapan perlindungan data Twitter anda di akaun pengguna anda sendiri. Untuk melakukan ini, klik pada pautan berikut dan log masuk https://twitter.com/personalization

    Perincian boleh didapati dalam pernyataan privasi data Twitter: https://twitter.com/de/privacy
     
  3. YouTube

    Sebagai sebahagian daripada komunikasi korporat, kami berada di YouTube, perkhidmatan yang disediakan oleh Kumpulan Google. Penyedianya ialah Google Ireland Limited, Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Ireland.

    Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pemprosesan data peribadi YouTube, sila rujuk arahan perlindungan data Google, yang terdapat di pautan berikut: https://policies.google.com/privacy

    Sebagai pengguna YouTube, anda boleh mengubah tetapan perlindungan data di akaun YouTube anda sendiri. Anda juga boleh menetapkan pilihan privasi dan iklan untuk perkhidmatan Google dengan mengikuti pautan ini: https://myaccount.google.com/intro/privacy, https://adssettings.google.com/authenticated
     
  4. Instagram

    Kami mempunyai profil di Instagram. Penyedianya adalah Meta Platforms Ireland Limited, 4 Grand Canal Square, Dublin 2, Ireland. Untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana mereka mengendalikan maklumat peribadi anda, sila rujuk pernyataan privasi data Instagram: https://help.instagram.com/519522125107875
  5. LinkedIn

    Kami mempunyai profil di LinkedIn. Penyedianya adalah LinkedIn Ireland Unlimited Company, Wilton Plaza, Wilton Place, Dublin 2, Ireland. LinkedIn menggunakan kuki pengiklanan.

    Gunakan pautan berikut untuk mematikan kuki iklan LinkedIn: https://www.linkedin.com/psettings/guest-controls/retargeting-opt-out

    Untuk maklumat mengenai cara mereka mengendalikan maklumat peribadi anda, sila rujuk pernyataan privasi data LinkedIn: https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy


V.   Hak Subjek Data

Jika data peribadi mengenai anda diproses, anda adalah subjek data seperti yang ditakrifkan dalam GDPR dan ketentuan serupa sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berlaku, dan memiliki hak berikut terhadap pengawal data:

  1. Hak untuk dimaklumkan

    Dalam ruang lingkup Art. 15 dari GDPR dan peruntukan serupa sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berlaku, anda berhak untuk meminta maklumat mengenai data anda yang sedang diproses oleh kami.
     
  2. Hak untuk pembetulan

    Sekiranya data peribadi anda tidak betul atau tidak lengkap, anda berhak, dalam skop Art. 16 dari GDPR dan peruntukan serupa sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berlaku, untuk membetulkan data peribadi anda yang salah  dan / atau untuk melengkapkan data peribadi yang tidak lengkap.
     
  3. Hak untuk menyekat pemprosesan

    Dalam ruang lingkup Art. 18 dari GDPR dan peruntukan serupa sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berlaku, jika syarat undang-undang dipenuhi, anda boleh meminta agar pemprosesan data peribadi anda dihadkan.
     
  4. Hak Penghapusan

    Dalam ruang lingkup Art. 17 dari GDPR dan peruntukan serupa sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berlaku, anda boleh meminta agar data peribadi anda dihapuskan pada bila-bila masa sahaja, dengan syarat kami tidak diwajibkan secara sah atau berhak untuk memproses data anda dengan lebih lanjut.
     
  5. Hak untuk mudah alih data

    Dalam ruang lingkup Art. 20 dari GDPR dan peruntukan serupa sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berlaku, anda berhak untuk menerima data peribadi mengenai anda yang telah anda berikan kepada kami dalam format yang terstruktur, selalu digunakan dan format yang boleh dibaca mesin, dan untuk menghantar data ini ke pengawal lain.
     
  6. Hak untuk membantah

    Dalam ruang lingkup Art. 21 dari GDPR dan peruntukan serupa sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berlaku, anda berhak untuk membantah pemprosesan data anda untuk tujuan pemasaran langsung atau profiling. Anda mungkin keberatan untuk diproses atas dasar penilaian kepentingan, dengan menyatakan sebab-sebab yang timbul dari situasi tertentu anda.
     
  7. Hak untuk menarik balik pernyataan persetujuan di bawah undang-undang perlindungan data

    Anda berhak menarik balik pernyataan persetujuan anda untuk memproses data peribadi anda pada bila-bila masa. Penarikan balik persetujuan tidak akan mempengaruhi kesahihan pemprosesan berdasarkan persetujuan anda sebelum penarikannya.
     
  8. Hak untuk membuat aduan kepada pihak berkuasa penyelia

    Tanpa prejudis terhadap mana-mana kaedah pentadbiran atau kehakiman yang lain, anda berhak untuk mengajukan aduan kepada pihak berkuasa penyeliaan, khususnya di Negara Anggota atau tempat tinggal biasa anda, tempat kerja atau tempat yang diduga melanggar jika anda menganggap bahawa pemrosesan data peribadi mengenai anda melanggar GDPR dan ketentuan serupa sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berlaku.

    Pihak berkuasa penyelia yang mana aduan telah diajukan akan memaklumkan pengadu tentang kemajuan dan hasil pengaduan tersebut termasuk kemungkinan kaedah pemulihan kehakiman yang sesuai dengan Art. 78 dari GDPR dan peruntukan serupa sesuai dengan undang-undang perlindungan data yang berlaku.

    Versi : Ogos 2020

Loading

Edag Weltweit

Oops, an error occurred! Code: 202207050842225a297b57